Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

Máma má Instagram. Ema má lajky

Reading Time: 8 min. čtení Ještě se ani nenarodily, a už je znají tisíce uživatelů sociálních sítí. Řeč je o dětech, které jejich rodiče sdílejí na svých instagramových profilech. Co všechno se skrývá za tzv. sharentingem?

Co je vlastně sharenting

Fenomén dnešní online doby, který možná znáte pod názvem „sharenting“, vychází z anglických slov share (sdílet) a parenting (rodičovství). Organizace E-bezpečí zabývající se bezpečím v online prostředí, definuje sharenting jako nadměrné sdílení obrázků a videí svých dětí na sociálních sítích. Dříve mezi rodiči dominovala platforma Facebook, nyní se pozornost přesouvá na Instagram.

Podle výzkumů organizace je zřejmé, že 75 % rodičů sdílí obrázky svých dětí na sociálních sítích, 80 % rodičů pak sdílí obrázky, podle kterých je možné dítě identifikovat v obličeji a 3 % rodičů dokonce přiznalo, že někdy sdílelo fotky obnaženého dítěte.

Krátký spot norského UNICEF k tématu Sharenting:

Internetové prostředí v tomto umí být dost nevyzpytatelné a proto experti varují, že ve chvíli, kdy sdílíte fotografie svých dětí na sociálních sítích nebo jiné internetové platformě, ztrácíte naprostou kontrolu nad jejich dalším šířením. Na sociálních sítích pak často číhají také online predátoři.

Může mít sdílení nějaká pozitiva?

Zatímco někteří rodiče varují před nástrahami online světa, jiní argumentují, že pozitiva převažují nad negativy.

Vedle vystavováních různých úspěchů svých dětí se rodiče rádi dělí také o své zkušenosti a navzájem se podporují. Zkušený rodič by mohl namítat, že rodičovství je nepřenositelná zkušenost, avšak psychice může občas pomoct fakt, že ten roztomilý drobeček od sousedů se jen neusmívá, ale také někdy pláče. Právě proto je stále populárnější zobrazovat na sociálních sítích i realitu každodenního života.

Jako největší pozitivum však vnímám sdílení příběhů rodin, které se starají o děti s handicapem. Rodiče těchto dětí mezi sebou můžou sdílet nejlepší praxi, která se jim osvědčila, pomoci ale může i veřejnost. Asi nikoho nepřekvapí, když zmíním Nikol Leitgeb, které se ke konci minulého roku podařilo díky svému obrovskému zásahu a věrnému publiku na Instagramu podpořit každou adventní neděli právě jednu rodinu potýkající se s nelehkou životní situací.

Jedním z podporovaných dětí byla i Elinka, která trpí genetickým onemocněním a celý příběh její rodiče zaznamenávají na instagramovém profilu @lepsi_zivot_elince.

Nebezpečí nadměrného sdílení

Pojďme se však podívat i na druhý břeh sharentingu, a to konkrétně na negativa, která můžou vzniknout sdílením fotografií dětí v online prostoru. Kromě toho, že rodiče o svém dítěti vyzrazují mnoho osobních informací, tak mu také tvoří jakousi online identitu. Identitu, o kterou dítě nežádalo.

Ať už se rodiče chtějí pochlubit svým roztomilým potomkem, pobavit publikum nebo jen poslat do světa nějakou rodičovskou radu, jedno je jasné – většina těchto obrázků je sdílena právě bez souhlasu dítěte samotného. Tato nesmazatelná digitální stopa pak v dospívání dítěte dokáže nadělat i pěknou paseku.

New York Times oslovili děti a jejich rodiče, aby se o tématu bavili před kamerou:

Jak již bylo zmíněno, ve chvíli, kdy rodiče sdílí na Instagram obsah se svými dětmi, ztrácí jakoukoliv kontrolu nad jeho dalším šířením. Dítěti tak lze jednoduše znepříjemnit jeho dospívaní, kdy může být právě na základě nevhodných fotografií nebo videí terčem posměchu. Některé případy mohou vést dokonce až ke kyberšikaně.

Ta nejčernější zákoutí online světa pak tvoří tzv. online predátoři. V těch nejhorších případech se fotografie obnaženého dítěte mohou objevit na stránkách s dětskou pornografií. Pokud vás toto téma zajímá, doporučuji zhlédnout povedený dokument od Víta Klusáka a Barbory Chalupové V Síti, který byl natočen v roce 2020.

Rodič na sociálních sítích

Mnoho influencerů sdílejících svůj život na sociálních sítích už dospělo do životní fáze, kdy zakládají vlastní rodinu. Je pro ně tedy přirozené, že i po tom, co se stali rodiči, budou sdílet svůj život, potažmo fotografie nebo videa svého potomka.

Je krásné být pyšným rodičem. Přirozeně chce každý do světa vykřičet, že právě jeho dítě je nejnadanější, nejlepší a také nejusměvavější, ale při sdílení citlivého obsahu je dobré být opatrný.

Každé dítě, a to již od útlého věku, by mělo být respektováno, proto mysleme na to, zda mu sdílený obsah nemůže nějakým způsobem v budoucnu ublížit. Zda sdílené informace nemohou být zneužity v jeho neprospěch. A pokud to jde, snažme se od dítěte vždy získat souhlas ke sdílení fotografií nebo videí.

Chtěli byste se o tomto tématu dozvědět více? Nebo sebe i své děti dokonce naučit, jak se bezpečně pohybovat v online světě? Koukněte na web E-bezpečí nebo zkuste projekt Buď safe online.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Píšu, jím, směju se a žiju, hlavně teda online.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.