Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

Glosa Tomáše Kvapilíka: Sociální média za časů války. Dobrý sluha, zlý pán

Reading Time: 4 min. čtení Ve vzduchu, na silnicích, ve městech, v ulicích, ale také na sociálních sítích a v internetovém prostoru se rozpoutal boj rusko-ukrajinské války. A nemyslím jen kybernetické útoky, ale také závod o nejnovější zprávy nebo konflikty v diskusních fórech a v sekcích komentářů. Jak se z toho nezbláznit?

Informací, příspěvků a videí je tolik, že mají sílu člověka vtáhnout jako do tunelu. Možná jste to byli vy sami, nebo znáte někoho z blízkých, kdo se v prvních dnech války nemohl odlepit od mobilu. V takové chvíli nejspíš převládal strach, úzkost, stres. Kontakt se zbytkem vašeho světa mizel a dotyčný byl fixovaný na jeden bod – jako v tunelu.

Jdeme z extrému do extrému

V rychlém sledu se pak začaly objevovat přesně opačná doporučení, aby lidé televizi vypnuli a mobil nejlépe úplně odložili. Aby se věnovali svým životům. Ano, myšlenka je to výborná, ale izolace od sociálních sítí a médií je extrém podobně jako být k mobilu přilepený od rána do večera (a někdo i v noci).

Nedivím se, že v současné době vznikají extrémy. Vždyť válka je extrémní věc a extrémy přináší. Tato válka navíc začala útokem, který nerespektoval hranice a doposud se v ní překračují meze, jejichž překročení jsme si nejspíš nedokázali ani představit.

Překračování hranic a mezí se pak může odehrávat i v našich životech. Například i tím, že kvůli sledování sociálních médií jdeme později spát, nerespektujeme čas na odpočinek, s někým se škaredě pohádáme, ačkoli by se nám to jindy nestalo.

Válka začala útokem, který nerespektoval hranice a překračují se v ní meze, jejichž překročení jsme si nedokázali představit.

A proto bych vznikající extrémy zkoušel nahradit přiměřeností. Přiměřeným sledováním zpráv a profilů informujících o válce. A přiměřeným odpočinkem a časem věnovaným pouze sobě, svým radostem a svým blízkým. Klidně bych se při tom opřel o pevné hranice a pravidla – přesně stanovený čas nebo vymezení místa, kam informace o válce patří a kam už nepatří.

Zkusme extrémy nahradit přiměřeností

K přiměřenosti (což je mimochodem jedno z mých životních kréd) a hranicím byl připojil ještě uvědomění. Když už trávím čas na sociálních sítích, přijde mi důležité uvědomovat si, jak se u toho cítím. Jak se u toho má moje tělo, jaké vysílá signály? Co na síti přesně dělám? Jak dlouho už na ni jsem? K čemu mi to teď slouží? Uvědomění dává možnost volby. A možná si po lepším uvědomění zvolíme mobil právě teď odložit. Jako právě teď, když čtete tuto větu.

Aby byla sociální média dobrým sluhou, nikoli zlým pánem. Pokud ale čtete dál, jako psycholog i jako člověk připojím ještě jednu myšlenku. Víc než kdy dřív, buďme k sobě i k druhým laskaví. Vyvažme laskavostí hrůzy a krutosti války. Laskavě si dopřejme úlevu, dovolme si zvláštnosti, laskavě respektujme odlišnosti.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Jsem člověk, který naslouchá lidem mnoho let a nabízí jim odborný pohled na to, co prožívají a jakými způsoby jim lze pomoci.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.