Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Jak jsem pekla kuchařku – 3. díl

Reading Time: 7 min. čtení Ivana Jindřichová alias Cat&Cook pro nás sepsala své zkušenosti s vydáním vlastní kuchařky. Přečtěte si třetí díl.

Konečně jsem se dostala k tomu nejdůležitějšímu kroku – vaření a focení. Otevřela jsem svou tabulku s názvem „Kuchařka Cat & Cook“. Zde jsem si vypsala všechny recepty, které jsem rozdělila do kapitol a přiřadila k nim týdny, ve kterých je budu připravovat a fotit.

Šlo mi to úplně přirozeně, nemusela jsem vůbec přemýšlet nad názvy a rozložením kapitol, jako kdybych to věděla odjakživa. Než jsem se dostala po všem zařizování k samotnému vaření, bylo prvního května a já jsem měla pouhé 3 měsíce na vytvoření 200stránkové knihy. Pamatuji si to jako dnes, když jsem 1. 5. 2018 dělala živé vysílání na Instagramu, abych řekla svým sledujícím o mém rozhodnutí. Strašně moc jsem u toho plakala, bylo to krásné a dojemné, když jsem vyprávěla o Mindě a její nemoci.

Tolik lidí brečelo se mnou a já jsem věděla, že to bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohla udělat. Cítila jsem tolik podpory.

Do své první kuchařky jsem zahrnula tradiční české i zahraniční recepty, kterých se lidé často bojí nebo je neumí správně uvařit. Patřila mezi ně třeba dokonalá svíčková, nadýchaný houskový knedlík, správně zkaramelizovaná francouzská cibulačka, pravé boloňské ragú, špagety Carbonara, brazírovaná hovězí líčka, thajské nudle Pad Thai, indické Butter Chicken nebo návod na dokonalý hovězí steak.

Ze sladkého například české buchty, koblihy plněné vanilkovým krémem, buchtičky se šodó, třená bábovka, kynutý borůvkový koláč, makronky a spoustu dortů. Nejtěžší recepty byly doplněny o fotopostup, aby se lidem opravdu vše povedlo na první pokus.

Poslední kapitola patřila mému koníčku – cestování. Pár slov o mých oblíbených destinacích a k nim recept, který mě tam inspiroval, jako třeba Fish and Chips v Anglii. Můj „niche“ bych popsala jako perfektní popis tradičních receptů, které se povedou úplnému začátečníkovi, ale zároveň se z něj poučí i zkušený domácí kuchař. Cílem kuchařky je, aby byla v kuchyni co nejpoužívanější.

Každé jedno focení pro mě bylo jako akční film. Byla jsem nervózní až do poslední chvíle, jak bude vypadat výsledek. Dodnes tomu nevěřím, ale za 2 měsíce jsem uvařila, nastylovala a nafotila 70 receptů! Poslední měsíc jsem věnovala psaní receptů z pracovní verze do verze pro lidi se všemi tipy a triky, úpravě fotek, sazbě do knižní formy, se kterou mi pomohl můj přítel a několika korekturám.

Knížku jsme sázeli v programu Adobe InDesign, kde jsme si nastavili rozměry knihy a všechny náležitosti. Upřímně, tohle pro mě je španělská vesnice, ale naštěstí je to parketa mého Martina. Já to říkám pořád, že jsme skvělý tým!

Poté jsme kopírovali recepty z wordových dokumentů po první jazykové korektuře a k nim přiřazovali správné fotografie. Zejména u postupových fotografií to chtělo velkou dávku soustředění, abychom to nepopletli.

Samozřejmě to nebylo jen o receptech, ale také o úvodních textech, které obsahovaly věnování, poděkování, informace a použitých surovinách či vybavení v kuchyni, dále o kapitole „cestování“ a samozřejmě o textech na konci kuchařky, kde si kupující mohli přečíst můj příběh, obsah a spoustu dalších informací. Po sazbě nás čekala ještě dvě kola jazykové korektury.

Bohužel v té době mojí mamince našli nádor v břiše, a tak jsem pendlovala mezi nemocnicí a prací. Kolikrát jsem v noci spala jen 2 hodiny, bylo to náročné, ale finále se blížilo! Pod rukama mi vznikalo něco pro mě neskutečného. Bylo to krásné, dojemné a já se nemohla dočkat, až bude na světě.

Dne 1. 8. ve 23:08 jsem odeslala data do tisku!!! Nádor se ukázal jako nezhoubný a stav mamky se pomalu zlepšoval. Nikdy nezapomenu na ten pocit úlevy.

Odpověď z tiskárny mě trochu zchladila. Počet stran se mi vyšplhal z 200 na 270 a přišlo mi navýšení ceny, a tudíž i zálohy. A tak jsem za jeden jediný den musela sehnat několik desítek tisíc korun. Díky kamarádům jsem to dala dohromady a bylo to tam! Kuchařka se konečně tiskne! 

Přečtěte si první a druhý díl „Jak jsem pekla kuchařku“ na Clickbait.cz.

Již jsi hlasoval(a)!
Avatar photo
Autor článku

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.