Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Influenceři

Co vyvádí Kanye West? Tady jsou hlavní důvody, proč padl na dno

Reading Time: 9 min. čtení Se slavným rapperem a módním guru to jde z kopce. Opouštějí ho firmy, byl blokovaný na sociálních sítích. Přečtěte si o těch nejkontroverznějších případech.

Stejně jako celá řada úspěšných rapperů i Kanye West, který je dnes formálně známý jako Ye, má na sociálních sítích nevídaný vliv na své publikum. Populární hudebník a mimo jiné úspěšný módní návrhář se však na sítích dostal do kolotoče kontroverzí, který sám vědomě roztočil. Nebo „vědomě“… Možná v tom hraje roli jeho bipolární porucha.

Ať je to jakkoliv, jeho antisemitské komentáře, často doplňované o ostré výroky na konto dlouholetých partnerů, ho stály prestižní spolupráce i integritu ve společenském životě. Jaké kontroverze způsobily jeho postupný pád na dno? A jak se k tomu postavil Adidas, se kterým měl rozjetou jednu z nejzajímavějších teniskových spoluprací na trhu?

Na bílých životech záleží

Slovní spojení Black Lives Matter (ve volném překladu Na černých životech záleží) se v posledních letech stalo hybnou silou příspěvků na sociálních médií. A rozjelo se to hlavně v souvislosti se smrtí George Floyda. Není nutné zabíhat do detailu, věc se ale měla tak, že šlo o velice citlivé téma – a prakticky každé vyjádření s touto trojicí slov mohlo vyvolat jisté pozdvižení.

Právě na základě takzvaného BLM se do křížku s veřejností dostal i Ye, který na tento trend reagoval začátkem října při příležitosti módní akce Fashion Week v Paříži. Tam totiž přišel s tričkem, na kterém bylo napsáno White Lives Matter (ve volném překladu Na bílých životech záleží). To rozjelo tunu spekulací na téma, jestli není Ye podporovatelem neonacistů, kteří toto spojení využívají ve své propagandě.

Louis Vuitton zabil mého kamaráda

Když loni v listopadu na komplikace spojené s rakovinou zemřel Virgil Abloh, uznávaný módní designér a také umělecký ředitel pánské divize luxusní značky Louis Vuitton, Yeho to silně zasáhlo. Považoval ho za svého kolegu z branže, kterým se inspiroval. A patrně byli i dobrými přáteli.

Na svém Instagramu pak Ye osočil šéfa Louis Vuitton, respektive skupiny LVMH Bernarda Arnaultu, že ho „zabil“. „You killed my best friend,“ napsal slavný rapper a pochopitelně si znovu vysloužil řadu vyhrocených reakcí. Později doplnil, že se údajný elitismus a rasismus ve vysokých patrech LVMH odrazil na Ablohovu zdraví.

Adidas krade

Velké haló způsobilo i to, když Ye na Instagramu napsal, že Adidas krade jeho designy. Nebyl to jen tak obyčejný výstřel – s Adidasem měl Ye velice úspěšnou kreativní spolupráci a pod německou firmou budoval svou značku Yeezy, známou hlavně pro dnes už ikonické tenisky, které ovlivnily miliony lidí po celém světě.

Ye se domníval, že sportovní obr využívá jeho autorské návrhy k produkci tenisek pod značkou Adidas. Dále se mu nelíbilo, že nebyl zván ke kreativním mítinkům. V ten moment se začalo spekulovat, jestli Ye spolupráci s Adidasem náhodou neukončí. Neukončil, ale…

Zbytečný antisemitismus

Ty nejkontroverznější projevy, kvůli kterým byl Ye na nějaký čas zablokován na Instagramu i Twitteru, se týkaly Židů. Nejprve publikoval příspěvek s tím, že se známý americký rapper Diddy řídil jejich pokyny, na což na Twitteru navázal komentářem, že vůči Židům vyhlásí takzvaný death con 3. To byl odkaz na DEFCON 3, který označuje úroveň nebezpečí podle stupnice Ozbrojených sil Spojených států.

S antisemitskými komentáři pokračoval i nadále, když například zmínil, že „židovská mafie ovládá mediální prostředí“. V této době, což bylo někdy v půlce října, se k němu postupně začali obracet zády jeho partneři.

Nejprve to byl španělský luxusní brand Balenciaga, se kterým spolupracoval na kolekci pro americkou oděvní firmu Gap, poté vydal jasné stanovisko i Adidas, jenž s ním rozvázal dlouholetou spolupráci a zrušil další sortiment Yeezy. Mezi nimi byla i agentura, která pro něj organizovala koncerty. A do toho se přidaly i známé osobnosti ze scény.

A tak to pokračovalo…

Všechny tyto reakce se postupem času začaly projevovat na integritě známého umělce. A když se k tomu všemu přihodily ještě necitlivé komentáře typu, že Afroameričanovi Georgi Floydovi loni nezpůsobil smrt policista, ale fentanyl, rozhodně si nepomáhal.

Ye věří ve svobodu slova, proto před časem oznámil, že koupí sociální síť Parler, na které figuruje mimo jiné bývalý americký prezident Donald Trump, který byl Twitterem také zablokován. Tam má být totiž nízká (potažmo rovnou nulová) moderace obsahu. Ye byl nicméně ze strany Elona Muska, který v Twitteru dělá velké změny, již odblokován.

Jak to celé dopadne, je ve hvězdách. Jisté je, že Yemu výrazně klesají příjmy – v jeden den (po ukončení spolupráce s Adidasem) měl dokonce podle svých slov ztratit až dvě miliardy dolarů.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.